Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussen vervangen?

De levensduur van een hoofdkussen

Hoe vaak je jouw hoofdkussen moet vervangen hangt af van het type hoofdkussen waar je op slaapt. Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo’n 7 kg - moet dragen. Ook naar hygiëne toe raden wij aan om jouw hoofdkussen zeker na 3 jaar te vervangen.

Jouw hoofdkussen langer schoon houden en beter beschermen? Gebruik een goede molton kussenbeschermer. Hier lees je alles over hoe je jouw hoofdkussen kan wassen.

Griezelig ‘wist je datje’: na 2 jaar slapen bestaat jouw hoofdkussen voor 10% (!) uit dode huidcellen, in combinatie met de warmte is dit de ideale omgeving voor de huisstofmijt.

Hoe weet ik dat ik mijn kussen moet vervangen?

Er zijn een aantal indicatoren die verklappen dat jouw kussen aan vervanging toe is: 

  • Het volume van jouw kussen is sterk verminderd
  • Jouw kussen biedt niet meer genoeg ondersteuning
  • Je krijgt last van nek- en/of rugklachten

Tip: Twijfel je nog? Leg jouw hoofdkussen dan eens plat op je hand, gaat jouw kussen hangen? Dan is het versleten en aan vervanging toe. Of plooi het kussen dubbel en plaats er een schoen op, normaal zou de schoen niet mogen blijven staan.

De levensduur van jouw kussen is afhankelijk van de vulling

Een donzen kussen blijft nog steeds heel geliefd bij de meesten, en terecht want niets is vergelijkbaar met de gezelligheid en knusheid die een donzen kussen biedt. Onze zachtste donzen kussens bevatten bijvoorbeeld slechts 10% veren en 90% dons, daardoor zijn deze heel knus. Het nadeel aan deze kussens is dat deze helaas rapper hun volume verliezen en je ze daardoor na 2 jaar zou moeten vervangen.

Tip: Probeer jouw donzen hoofdkussen dagelijks op te schudden en laat het regelmatig luchten, zo blijft het in optimale conditie.

De verhouding veren en dons zal ook de hardheid en levensduur van jouw hoofdkussen bepalen. Een donzen kussen met meer veren zal wat steviger liggen en zal je minder snel moeten vervangen, het nadeel aan deze kussens is dan wel dat ze iets minder knus zullen liggen.

Een synthetisch kussen zal over het algemeen sneller vervangen moeten worden dan een donzen hoofdkussen. Latex kussens, traagschuim kussens of kussens van andere schuimen zullen dan weer minder rap vervangen moeten worden. Hier lees je meer over de verschillende types kussen vulling en welke het best is voor jou

 

Contacteer bij twijfel gerust een van onze Nachtwachters, wij helpen jou graag verder. 

Deskundig advies nodig?

Een matras, nieuw bed, hoofdkussen of bedlinnen kopen is meer dan een besluit, het is een ervaring en wij kunnen je helpen bij iedere stap. Tenslotte weten we als geen ander wat je nodig hebt voor een optimale nachtrust. Bezoek onze winkel in Kortrijk waar het Nachtwacht team klaar staat om al jouw vragen te beantwoorden!