Matras op de grond: doen of niet?

Waarom je je matras beter niet rechtstreeks op de grond kunt leggen

Online zijn vaak hele mooie foto’s te zien van prachtige slaapkamerinterieurs met mooie gordijnen, een grote spiegel, gezellige kussens en… een matras op de grond. Het ziet er misschien romantisch uit en past helemaal binnen de trend van minimalistische interieurinrichting, maar je matras op de grond leggen is toch absoluut niet aan te raden. We leggen je graag uit waarom:

1.Gebrek aan ventilatie

We transpireren 's nachts allemaal. Wanneer jouw matras op de grond ligt, kan dat, bij gebrek aan ventilatie, jouw matras veranderen in de ideale omgeving voor bacteriën en schimmels, die op hun beurt dan weer zorgen voor allergieën en onaangename geurtjes. Klinkt niet aangenaam, toch?

Daarnaast is de vloer waarop de matras wordt gelegd meestal koud, wat niet alleen voor extra vocht in de matras zal zorgen, maar ook een heel kil gevoel aan de matras geeft. Je kunt de matras hier eigenlijk het best vergelijken met een raam: wanneer het buiten koud is en binnen warm, zal je condensatie krijgen op het raam, hetzelfde gebeurt onderaan je matras.

Een goede luchtcirculatie is belangrijk om je matras droog en hygiënisch te houden.

Benieuwd naar wat je kan doen om je matras wel zo goed mogelijk te onderhouden? Lees hier onze tips

2.Moeilijk in- en uitstappen

Slapen dicht bij de grond maakt het in- en uitstappen veel lastiger. Daarom is het niet aan te bevelen om je matras op de grond te leggen, vooral niet voor zwangere vrouwen, oudere mensen, of mensen die rug- of knieproblemen hebben.

3.Minder ligcomfort

De meeste matrassen zijn ontworpen om op een vlakke, stevige ondergrond te liggen, zoals een bedframe of een lattenbodem. Wanneer je ervoor kiest om je matras op de grond te leggen, kan dit de ondersteuning verminderen en na verloop van tijd tot verzakking leiden, wat ongemak en rugpijn kan veroorzaken. Een matras op de grond geeft een gevoel van gebrek aan ondersteuning. Hierdoor gaat het effect van de vering verloren, samen met het knusse en veerkrachtige gevoel dat zo belangrijk is voor een goede nachtrust. Over het algemeen zal het ligcomfort dus beter zijn met een geschikt bedframe. Je kunt dit vergelijken met het plaatsen van een comfortabele autostoel in een auto zonder vering, waarbij een groot deel van het comfort verloren gaat.

4.Rug- en schouderklachten

De kans op schouder- en rugklachten neemt erg toe wanneer je jouw matras op de grond legt. Slapen zonder lattenbodem of boxspring onderstel zorgt er voor dat je heel wat meer druk ervaart op de uitstekende lichaamsdelen (heupen en schouders) en te weinig steun krijgt in de taille. Je krijgt dezelfde symptomen als wanneer je slaapt op een veel te harde matras waardoor je met tijd risico loopt op rugklachten en schouderklachten. Dit is zeker het geval bij dunne matrassen.

Fluff bed | Bonaldo

Wat kan je wel doen?

Ben je toch helemaal weg van de look van een matras op de grond, maar hecht je ook waarde aan je gezondheid, nachtrust en ergonomisch slapen? Dan zijn hier een paar alternatieve opties:

Een laag bedframe

Kies voor een laag bedframe, zodat je die minimalistische uitstraling kunt creëren zonder in te boeten op ventilatie onder het bed. Het Fluff bed van Bonaldo kan een goede optie zijn. Dit extra knusse designbed bestaat uit een bedframe voorzien van kussens rondom rond. Het veelzijdige bedframe is te combineren met een lattenbodem, spiraalbodem of inlegboxspring. Hoe hoog, of in dit geval, hoe laag het bed wordt, is afhankelijk van jouw keuze voor de bodem en de dikte van de matras.

Lage potenset

Kies voor een lage potenset die iets dieper onder jouw bedbodem wordt gemonteerd. Op die manier lijkt jouw bed te zweven en krijg je een minimalistische uitstraling. Tegelijkertijd kun je nog steeds profiteren van ventilatie onder het bed en met een Swiffer het stof onder het bed verwijderen.

Bedmodel met slank frame

Kies voor een laag bedmodel met een slank frame. Neem bijvoorbeeld de Uni 08 lattenbodem van het merk Swissflex, die je in combinatie met een lage potenset onbedekt kunt laten of kunt afwerken met een minimalistisch en tijdloos klik frame. Het Less bed van het Belgische merk Equilli is ook een mooi voorbeeld van een eenvoudig en puur bedmodel.

 

Kortom er zijn heel wat mogelijkheden!

Nog vragen of wens je een specifiek idee met ons te bespreken? Contacteer ons, één van onze Nachtwachters helpt je graag verder. 

 

 

 ‘Wachtmerries’ vermijden?