Wat is het verschil tussen zijde en satijn?

Wat is nu precies het verschil tussen zijde en satijn? Het is een vraag die we regelmatig te horen krijgen van onze klanten. Verstaanbaar want er bestaat veel verwarring tussen de twee. Lees hieronder verder, wij leggen het snel even voor je uit!

1. Satijn is geen materiaal maar een weeftechniek

Hoewel velen dit denken is satijn, in tegenstelling tot zijde, geen materiaal. Satijn is een weeftechniek, in principe kan ieder materiaal dus satijn geweven worden. De satijn weeftechniek bestaat er uit dat de garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor een soepele en glanzende stof ontstaat.

De merken in onze winkel gebruiken in hun producten ook steeds lange vezels. Hoe langer de vezel, hoe kwalitatiever, sterker en zachter de stof uiteindelijk zal zijn. Een goedkoper product zal gemaakt zijn met korte vezels, deze stoffen zullen ruwer aanvoelen aangezien je veel uiteinden hebt en elk uiteinde van een vezel ruw aanvoelt.

Let wel op: met ‘satijn’ wordt tegenwoordig vaak verwezen naar synthetische polyester!

Wanneer je dus bijvoorbeeld een ‘satijnen kussensloop’ koopt, let dan op, het gaat misschien om een kussensloop van synthetische polyester dat satijn geweven werd. Ga bij bedlinnen van ‘satijn’ dus altijd na of het om zijde, katoensatijn of polyester gaat.

Tip: bekijk het etiket met wasvoorschriften aan de binnenkant, daar moet steeds op terug te vinden zijn of het gaat om 100% polyester, 100% katoen of 100% zijde! De prijs zal natuurlijk ook al snel weggeven of het echte zijde is die je in handen hebt. Als een ‘zijdezachte kussensloop’ verkocht wordt aan 20 euro dan kan je zo goed als zeker zijn dat het om polyester gaat.

2. Zijde is wel een materiaal

Zijde is een natuurlijk materiaal afkomstig van de zijderups. Die heeft er zo’n 5 dagen voor nodig om een cocon te spinnen met zijdedraad. Alleen de beste zijde cocons worden gebruikt - uitgezocht op grootte en kleur - en geweekt in heet water. Hierdoor lost het bindmiddel tussen de zijdedraden op en is het mogelijk om de draden van de cocon af te rollen. Het ontrafelen van de cocons gebeurt met de hand, zodat er zo weinig mogelijk draadbreuk op kan treden en de levensduur van jouw zijden kussensloop of dekbedovertrek verlengd wordt.

De zijden kussenslopen en dekbedovertrekken bij ons in de winkel zijn van het merk Emperior Silk of Mikmax, deze zijn voor 100% gemaakt uit moerbei zijde. Hier lees je alles over de voordelen van slapen op een zijden kussensloop!

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een 100% natuurlijk product als zijde en een synthetisch materiaal als polyester:

  • polyester is statisch en brandgevaarlijk
  • in tegenstelling tot zijde zal polyester weinig tot geen vocht opnemen, waardoor jouw bedlinnen natter zal aanvoelen bij het transpireren
  • een synthetisch materiaal als polyester slaapt heel warm, zijde is ademend en zorgt er voor dat je fris slaapt in de zomer, maar het houdt je ook lekker warm in de winter

Vragen of meer info over ons natuurlijk bedlinnen van zijde of katoensatijn? Contacteer ons gerust, wij helpen je graag verder!