Welk hoofdkussen past het best bij mijn slaaphouding?

Ben jij een zijslaper, een rugslaper of een buikslaper? In dit artikel vertellen we je welk hoofdkussen het best bij jou past.

Wat is het juiste hoofdkussen voor mijn slaaphouding?

‘Het beste hoofdkussen’ bestaat niet, dit is een heel persoonlijke keuze. Jouw slaaphouding bepaalt voor een groot stuk mee de soort ondersteuning die jij nodig hebt. Als algemene regel geldt dat je hoofd- en nekwervels steeds zo veel mogelijk in het verlengde moeten liggen van je wervelkolom.

Lees hieronder verder en ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste hoofdkussen voor jouw slaaphouding.

Het beste hoofdkussen voor zijslapers

De meest voorkomende slaaphouding is zijlig. Ben jij een zijslaper? Dan heb je een kussen nodig dat jouw nek goed ondersteunt, zodat de nekspieren zich ontspannen. In zijlig is het belangrijk dat de holte tussen jouw nek en de matras voldoende opgevuld is, daarom raden we zijslapers meestal een kussen met verstevigde nekrol aan.

Zijslapers slapen over het algemeen ook best op een hoger kussen, zo blijven jouw hoofd en nek op ongeveer hetzelfde niveau als je ruggengraat.

Het beste hoofdkussen voor rugslapers

Bij het kiezen van een hoofdkussen moeten ook rugslapers er op letten dat de nek goed ondersteund wordt, om te voorkomen dat de wervelkolom in een knik komt te liggen. In ruglig moet je hoofdkussen dus de verschillen tussen de kromming van de bovenrug, de nek en de achterkant van jouw hoofd opvangen.

Wanneer je op je rug slaapt, ligt jouw lichaam in een redelijk natuurlijke positie. Een hoofdkussen moet hier een minimale ondersteuning bieden. Kies dus voor een relatief laag kussen, anders wordt de nek overstrekt en zal ademhalen minder natuurlijk verlopen.

Het beste hoofdkussen voor buikslapers

In principe is slapen op de buik de slechtste slaaphouding, vroeg of laat kan dit namelijk leiden tot rug- en/of nekklachten. Bij buiklig lig je vaak met jouw hoofd opzij, en dus met een gekromde nek. Wij raden dan ook aan een poging te doen deze slaaphouding af te leren, aangezien dit belastend is voor de nekwervels.

Sommige buikslapers slapen zelfs zonder of op het hoekje van hun hoofdkussen. Een hoofdkussen tilt hoofd, nek en schouders op en brengt die daardoor in een betere positie ten opzichte van de rest van het lichaam. In buiklig is dit eigenlijk niet nodig. Daarom ga je als buikslaper het best op zoek naar een zo laag mogelijk kussen

Contacteer ons of kom langs in de showroom voor meer info!

 ‘Wachtmerries’ vermijden?