Is mijn matras te hard voor mij?

Heb je het gevoel dat je matras te hard is voor jou? In dit artikel leggen we uit wat de symptomen zijn van slapen op een te harde matras, hoe lang je lichaam nodig heeft om te wennen aan een nieuwe matras en hoe je een te harde matras zachter kan maken.

Wennen aan je nieuwe matras

Je lichaam heeft sowieso even tijd nodig om te wennen aan je nieuwe matras. Je sliep wellicht 10 jaar lang op een andere matras, geef je lichaam dus even de tijd om aan te passen. Wanneer je bij ons een nieuwe matras aankocht, vragen we je steeds om je lichaam minstens 14 dagen tijd te geven om zich aan te passen aan je nieuwe matras alvorens over te gaan tot een eventuele omruiling*.

* De meeste van onze merken bieden een omruilgarantie, contacteer ons om na te gaan of jouw hardheid nog kan gewijzigd worden.

Te harde matras: symptomen

Wanneer is je matras nu te hard? Hieronder lijsten we enkele symptomen op die kunnen aanduiden dat je matras te hard is voor jou. Herken je jezelf in onderstaande omschrijvingen? Dan is het verstandig om je matras hardheid te herbekijken:

 • Je slaapt op je buik of ligt half getorst
 • Je hebt last van nekklachten
 • Je draait veel gedurende de nacht
 • Je hebt last van pijn in de onderrug
 • Je steekt je hand onder je kussen of plooit je kussen dubbel
 • Je wil een dik kussen omdat je schouders niet genoeg inzakken
 • Je kruipt steeds omhoog in bed, waardoor je het kussen dikker maakt door het tegen het hoofdbord te duwen
 • Je hebt ’s nachts soms last van slapende armen
 • Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt
 • Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille

Nek- en rugklachten als gevolg van slapen op een te harde matras

Hoe te harde matras zachter maken?

Slapen op een te harde matras kan rugklachten en zelfs nekklachten veroorzaken. Je nachtrust is dan helemaal niet wat het moet zijn en je zal je 's morgens allesbehalve uitgeslapen voelen. Is je huidige matras te hard voor jou, en ben je benieuwd hoe je jouw matras zachter maakt? Enkele tips:

 

 • Gebruik een topmatras

Dit is in vele gevallen de beste noodoplossing. Een topper of topmatras is een dunne matras die bovenop het gewone matras geplaatst wordt en is ideaal voor wie zachter wil gaan liggen. Ben je op zoek naar een knus en luxueus gevoel? Dan zorgt een topmatras voor een eerste zachte indruk, zonder dat je de steun van je matras verliest.

Als bijkomend voordeel geldt dat kiezen voor een topmatras een goedkoper alternatief is dan het aanschaffen van een nieuwe matras. Let er wel op dat een kwalitatieve matras onder jouw topper nog steeds belangrijk blijft. Een topmatras zorgt voor een aangenamer gevoel, maar kan de effecten van een slechte matras niet tegengaan.

Benieuwd naar de andere voordelen van een topmatras? Die ontdek je hier.

 

 • Verstelbare lattenbodem?

Slaap je op een lattenbodem? Ga even na of je de latten van jouw bodem wat zachter kan instellen. Op die manier kan je bodem meer meeveren en zal je matras hardheid wat zachter aanvoelen.

 

 • Tijd voor een nieuwe matras?

Hoe oud is je matras? Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee, misschien is het in jouw geval wel interessanter om meteen een volledig nieuwe matras te kopen. Je koopt dus beter geen topmatras als noodoplossing, wanneer jouw huidige matras bijvoorbeeld al 8 jaar oud is. Vraag je je af waarom wordt aangeraden om jouw matras na 10 jaar te vervangen? Lees hier ons advies.

Let op: velen zijn bang dat een nieuwe matras veel te zacht zal zijn. Het alternatief voor een te harde matras hoeft niet noodzakelijk heel zacht te zijn. Wat je nodig hebt is een matras die de juiste steun geeft waar het voor jou noodzakelijk is.

 

 • Traagschuim matras?

Slaap je op een traagschuim matras? Zorg er dan voor dat de kamer niet te koud is. Traagschuim is een materiaal dat gevoelig is aan temperatuur. In een koude slaapkamer zal een traagschuim matras harder aanvoelen, het duurt dan enkele minuten alvorens de matras reageert op jouw lichaamswarmte en zich aanpast. Ook het omgekeerde geldt dus, je traagschuim matras zal zachter worden in een warme kamer.

Hier lees je alles over de voor- en nadelen van een traagschuim matras.

Heb je nog vragen? Of twijfel je nog steeds of jouw matras te hard is voor jou? Contacteer ons, één van onze Nachtwachters helpt je graag verder!