Wat zijn de voordelen en nadelen van een traagschuim matras?

Traagschuim matrassen, je hoort er veel over, maar wat is het nu precies? En wat zijn eigenlijk de nadelen en voordelen van een traagschuim matras? Lees snel verder en ontdek of een traagschuim matras iets voor jou kan zijn!

Wat is traagschuim en wat is een traagschuim matras?

Traagschuim, ook vaak visco-elastisch schuim of NASA schuim genoemd, werd al in 1966 ontwikkeld door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het schuim diende toen om astronauten te beschermen en ondersteunen bij de lancering. Uiteindelijk is het materiaal nooit gebruikt in een uitgaande ruimteraket, maar werd het vooral bekend door het gebruik in matrassen en hoofdkussens.

Tempur was daarin de eerste. Door de jaren heen bleven ze steeds het recept perfectioneren, ook vandaag blijft Tempur innoveren en nieuwe technologieën ontwikkelen. Het materiaal dat Tempur gebruikt in haar matrassen en hoofdkussens is trouwens het enige materiaal dat door NASA en de Space Foundation is gecertificeerd.

Ondertussen is Tempur een mooi voorbeeld van een merknaam dat een productnaam werd, traagschuim wordt automatisch geassocieerd met Tempur. Het is een merk dat vaak geïmiteerd wordt, let dus goed op. Een Tempur matras zal wat duurder zijn dan een kopie en herken je steeds aan het logo op de matras. Het merk investeert ook continu in onderzoek en nieuwe ontwikkelingen. Matrassen van Tempur hebben een hogere densiteit en dus een hogere levensduur. Daarnaast hebben ze een betere klimatisatie en zijn ze ergonomischer dan een kopie.  

Wat zijn de nadelen van traagschuim?

Is een traagschuim matras te warm slapen? 

Traagschuim is van nature een dicht schuim waardoor het ook snel wat warmer zal slapen. Indien je een traagschuim matras koopt die niet voldoende ventileert kan dit heel vervelend worden. Vooral in de warmere zomermaanden. Tempur speelde hier met haar laatste ontwikkelingen wel op in: het traagschuim van Tempur heeft een open celstructuur, wat er voor zal zorgen dat hun matrassen beter vocht gaan afvoeren en ventileren en zo dus frisser aanvoelen dan andere traagschuimmatrassen. Een kwalitatieve pocketverenmatras zal echter nog steeds iets beter ventileren.

Tip: Heb jij het ’s nachts al snel veel te warm? Een gemakkelijke oplossing hiervoor zijn de matrashoezen van Smartsleeve

Ligt een traagschuim matras te hard in de winter? 

Traagschuim is gevoelig aan temperatuur. In de winter of in een koude kamer kan een traagschuim matras dus in het begin wat harder en koud aanvoelen. Dan duurt het enkele minuten voordat de matras zal reageren op jouw lichaamswarmte en zich terug mooi aan het lichaam aanpast. Ook het omgekeerde geldt: in een warme kamer zal de traagschuim matras juist wat zachter worden. Om dit te vermijden raden we steeds aan om de matras niet in een slecht geïsoleerde ruimte te plaatsen.

Kan je je op een traagschuim matras minder gemakkelijk draaien? 

Doordat een traagschuim matras goed de vorm van het lichaam aan neemt, kan het soms wat moeilijker worden om in en uit het bed te stappen of om te draaien tijdens het slapen. Vooral voor wat oudere mensen kan dit wel eens een probleem zijn. Tempur speelde ook op dit nadeel wel in met een nieuwe ontwikkeling: de Sensation matras. Deze matras van Tempur werd speciaal ontworpen rekening houdend met bewegingsgemak.

Wat zijn de voordelen van traagschuim?

Drukverlagend: verbeterde bloedsomloop

De eerste afnemers van de Tempur traagschuim matrassen waren ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Omwille van de drukverlagende eigenschappen is veel traagschuim in de zorgsector te vinden, een matras van traagschuim helpt doorligplekken voorkomen en stimuleert de doorbloeding.

Een traagschuim matras past zich naadloos aan de vorm van je lichaam aan en geeft dus geen tegendruk. Integendeel, de druk wordt herverdeeld over het hele lichaam, met een goede doorbloeding als gevolg. Hoe beter je doorbloeding, hoe minder last je zal hebben van kwaaltjes. Een slechte doorbloeding zorgt namelijk onder andere voor zware benen, kortademigheid, concentratieproblemen, problemen met gewrichten en energiedips.

Minder woelen en draaien 

Heb je een partner die later gaat slapen of vroeger opstaat dan jou? Dan slaap jij gewoon rustig verder want een traagschuim matras absorbeert alle slaapverstorende bewegingen. Je schouders en heupen zakken mooi in de matras en alle druk wordt weggenomen waardoor je ’s nachts minder zal woelen en draaien. Dat is positief want dan slaap je dieper en zal je ’s morgens ook beter uitgerust wakker worden!

 

Het kiezen van een matras blijft nog steeds sterk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Wij helpen jou graag in jouw zoektocht naar de beste matras voor jou. Kom gerust langs in onze showroom in Kortrijk, of contacteer één van onze Nachtwachters!