Een natuurlijk matras: de kracht van wol

De unieke eigenschappen van wol

Wol wordt al vele eeuwen gebruikt in matrassen. Het begon al heel lang geleden, toen de mens besloot om niet langer op de grond te slapen, maar dierenhuiden te gaan gebruiken. Wol was natuurlijk het zachtst van al en heeft daarnaast sterke isolerende eigenschappen. Ook vandaag blijft wol een topproduct en wordt het gebruikt in de natuurlijke matrassen van merken zoals bijvoorbeeld Vispring en Hästens.

Men kijkt er vaak van op hoeveel natuurlijke vezels er in een goede matras zitten. Vlas, kasjmier, zijde, mohair, paardenstaarthaar… ieder van deze vezels heeft eigenschappen die hem uniek maken. Hetzelfde geldt ook voor wol…

1. Een (top)matras met wol ligt heel knus

De samenstelling van wolvezels is uniek en overtreft synthetische alternatieven. Dankzij de grote buigsterkte en natuurlijke elasticiteit van de vezels in wol, zal wol zich mooi rond het lichaam gaan vormen zonder dat je jouw ondersteuning gaat verliezen. Je bouwt dus eigenlijk je eigen nestje, een unieke plek die van jou alleen is.

Extra pluspunt: wanneer jouw partner beweegt of iets later gaat slapen dan jou, zal jij niet wakker worden. Wol helpt namelijk ook lichaamsbeweging te absorberen. Doe gerust eens de test op onze matrassen met wol in de winkel!

2. Wol zorgt voor meer veerkracht in de matras

Wol is eigenlijk een veer op zich, de vezel zelf is van nature gekruld en zorgt dus voor een terugspringeffect dat druk weerstaat. Het geeft jouw matras een natuurlijke elasticiteit en een duurzaam comfort.

Zo beschermde de wol in de matrassen van Vispring bijvoorbeeld schapen tegen weer en wind op de Shetlands. Het extreme klimaat van Groot-Brittannië maakt de wol van deze eilanden bijzonder zacht, veerkrachtig, sterk en enorm bekend voor zijn superieure kwaliteit.

3. Op een matras met wol zal je droog slapen

Wol absorbeert niet enkel lichaamsbeweging, maar ook je transpiratie. Het kan maar liefst 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Wol absorbeert daarmee veel beter dan synthetische materialen en gaat zo ook schimmelvorming in jouw matras tegen. De hoeveelheid opgenomen vocht zal gedurende de dag terug langzaam verdampen.

Dankzij de vochtregulerende eigenschappen van wol heb je geen klam gevoel en geniet je op jouw natuurlijk matras dus van een droog slaapcomfort.

4. Een matras met wol is temperatuurregulerend

Wol klimatiseert optimaal en kan je eigenlijk zelfs vergelijken met een airconditioninginstallatie voor jouw matras. In de winter zorgt wol er voor dat je het lekker warm hebt, terwijl het in de zomer juist droog zal aanvoelen. Op jouw natuurlijk matras slaap je dus steeds op precies de juiste temperatuur. Heerlijk!

5. Wol is van nature vuurbestendig

Een ander mooi meegenomen voordeel van wol is de natuurlijke vlambestendigheid, wol is zelfs een van de meest vlambestendige vezels die er bestaan. Dit geeft een matras met schapenwol dan ook brandvertragende eigenschappen.

Moeilijk te geloven? Bekijk dan zeker eens deze video van Hästens, zij testten het uit op één van hun Hästens matrassen!

6. Wol is volledig natuurlijk en duurzaam

Net als paardenstaarthaar is ook wol een natuurlijk en duurzaam product. De 100% zuivere scheerwol die gebruikt wordt in de matrassen wordt daarnaast ook heel diervriendelijk geproduceerd, volgens eeuwenoude tradities die de schapen geen schade berokkenen. Wol is een 100% natuurlijk product, wat het dus ook volledig biologisch afbreekbaar maakt. De vezels in de wol zullen niet breken of hun natuurlijke flexibiliteit verliezen, wat het ook een zeer duurzaam product maakt.

Wol is knus, zit vol veerkracht en is puur natuur: het doet dus wonderen voor de nachtrust.

Nog vragen? Contacteer dan gerust een van onze Nachtwachters, wij helpen jou graag verder!